Mobile Ballet

2006

Afmetingen:
180 x 120 x 5 cm

Medium:
acryl, mixed media en damar op doek, aluminium frame.

Privécollectie Antwerpen

Detail 1

Detail 2

©REIN-ART

Sinds het eind van de 20ste eeuw zien we een nieuw verschijnsel in het straatbeeld (en op andere plaatsen): mensen die "connected" een ballet lijken uit te voeren. Dit voor iedereen gekende beeld is als een smalle ovaal op de tijdsbalk ontstaan, zal aanzwellen tot de maximum hoogte van die ovaal en zal tenslotte weer versmallen en verdwijnen. De aanwezigheidsovaal wordt nu reeds deels overlapt door een nieuwe ovaal, namelijk de ovaal van de handsfree en deze van de headset. De typische houding van één hand aan één oor verdwijnt uit deze nieuwe aanwezigheidsovalen.

REIN-ART stelt daarbij ook de vraag wanneer een "Mobile Ballet" zal ontstaan waarbij de mens geen interface meer zal gebruiken om te communiceren. Zal de mens op een moment in de toekomst over de mogelijkheid beschikken om onderling van hersenexpuls tot hersenimpuls te communiceren zonder taal, beeld, geluid of geur als drager van de boodschap? Zal de mens "Connected" kunnen zijn met zijn medemens zonder taal? Zal een nieuwe vorm van coïtus ontstaan waarbij orgasmen uitgewisseld kunnen worden zonder het lichaam als "interface"? Zal de boodschap gereduceerd worden tot een uitwisseling van oerimpulsen? Zal de aanwezigheidsovaal van de "taal" verdwijnen?

In ieder geval versmalt alvast de aanwezigheidsovaal van het aantal talen op deze planeet onder invloed van kolonialisering, globalisering en internet.