Extinct

2001

Medium: acryl, collage, computerchips, klei, draad, haar, neonverlichting

"Extinct" is een geïntegreerde installatie. Op de muren van de ruimte is een handgeschilderd "behang" aangebracht. Dit bestaat uit een collage van tekeningen, kleine schilderingen en computerchips. In een aparte verlichte "kijkkast" (200 x 20 x 20 cm) zijn ruimtelijk uitgevoerde fantasie-insecten en spinnen te zien. Deze zien er op het eerste gezicht echt uit omdat beharing, aders, vleugels, spieren, poten... gebaseerd zijn op bestaande insecten. De ruimtelijke insecten "bestaan" nog niet en zouden voortbrengsels kunnen zijn van een voortgezette natuurlijke evolutie. Anderzijds bestaan ze al wel, namelijk onder de vorm waarin de kunstenaar (metaforisch: de mens als schepper of genetische manipulator) ze zelf gemaakt heeft.

In dit werk worden bij een aantal afbeeldingen van insecten en spinnen "vermoedelijke" uitstervingsdata in de toekomst vermeld.

Ook de mens wordt afgebeeld. Daar wordt bij vermeld dat de "natuur" zich mogelijk zal ontdoen van deze kwetsbare levensvorm.

Volgens de kunstenaar bevinden we ons in een periode van de evolutie waarin een nieuwe belangrijke paradigmasprong noodzakelijk is wil de mens als soort overleven. Een mogelijke oplossing ligt volgens hem in een groeiend besef van een collectief bewustzijn.

Meer foto's van dit werk

©REIN-ART