In the end (we are) all well assorted (assorted lipstick)

2009

Afmetingen:
200 x 100 cm

Medium:
acryl, katoen, pluimen, touw en nylon op doek

Beschikbaar
Disponible
Available
atelier kunstenaar
Tel. 32(0)16 25 11 06
info@rein-art.be

Detail 1
Detail 2

"In the end (we are) all well assorted (assorted lipstick)" is een portret van dochter Bérénice. Zij is een fiere jongedame, 8 jaar jong, geadopteerd uit Haïti en verslingerd op lippenstift die past bij de kleur van haar kledij. De metafoor van de "passende lippenstift" wordt door de kunstenaar toegepast op het intermenselijke.
Schilderkunstig werd hij uitgedaagd door de tinten van de negroïde huidskleur in hoge lichten en in de slagschaduwpartijen onder de hoed (van de kunstenaar). Hij maakte dezelfde oefening in verschillende zelfportretten.
In bijna al zijn doeken gebruikt hij de afgedankte haarverlengingen (nylon) van zijn dochter als een soort organische onderschildering, metafoor voor ons "ashes to ashes - dust to dust"-begrip.
De relativiteit die daardoor opgeroepen wordt maakt ook dat hij, schaamteloos en zelfs met fierheid, portretten van personen uit zijn directe omgeving, eigen ervaringen en zelfportretten in het publiek durft te gooien. Het past in zijn (persoonlijke?) queeste tegen de singulariteit, tegen het doodreguleren, zelfs tegen het "doodschilderen". Idee en beeldtaal liggen voor rein-art overlappend, gelaagd, in elkaar verstrengeld. Beeld, concept en poëtische benadering trekken aan hetzelfde zeel, in dezelfde richting. Dat geheel maken zijn kunst en zijn "zijn" tot een eenheid vol diversiteit, tegenstellingen die mekaar aantrekken.
"Ambetante rommel" (haar, pluimen, stukken touw, papierstroken, drippings...) wordt tot een onwennig, tegelijk harmonisch, geheel gelay-out en is noodzakelijk in het werk zonder decoratief te zijn. Reynaert zet een neo-realisme neer dat er enkel kan zijn door wat voorafging. Misschien zelfs een neo-surrealisme: niet een afbeelding van wat surrealistisch kan zijn in de verbeelding, maar één die dat ook werkelijk en doordacht (en doorleefd) is in de materie.

©REIN-ART